Ballast voor een veilige reis op zee

Ballast voor een veilige reis op zee

8 maart 2022 Uit Door Redactie

Zal jij binnenkort beginnen met het vervoeren van goederen op zee ofwel water? In zo een geval is het handig om een aantal zaken goed te weten. Het is in eerste instantie handig om de veiligheid van je boot en/of schip na te kijken. Je gaat natuurlijk op weg en dat brengt uiteraard gevaar met zich mee. Dit is natuurlijk niet wat je wilt. Jij kunt hier dan ook een verschil in brengen. Het is belangrijk dat je vooraf alles goed afloopt. Ook tijdens je reis is dit sterk van belang. Het kan soms wat slechter verlopen dan gepland en dan is het aan jou de taak om dit weer recht te trekken. Hoe kun je dit dan doen? Dit ligt uiteraard aan de situatie. Er kan sprake zijn van verschillende scenario’s. Je kunt dan denken aan alles en nog wat. Denk bijvoorbeeld aan het gewicht die je vervoert. Stel dat de ene kant zwaarder is dan de andere kant. Dit kan komen door zware middelen die je achter in het schip of boot vervoerd. Dit kan voor instabiliteit zorgen. Dit brengt uiteraard gevaar met zich mee. Het is daarom goed en handig om dit vooraf te meten en eventueel een ballast aan te schaffen. 

Wat is een ballast? 

Ballast is in principe niets meer en niets minder dan een middel die je gebruikt om evenwicht te bewaren op een schip en of boot. Je kunt hierbij denken aan lood. Vaak wordt er gekozen voor lood en dat is eigenlijk niet zo gek. Lood is vrij zwaar. Je kunt dan kiezen voor loodkorrels en loodblokken. Het is dan maar net een keuze die je moet maken. 

Wat is het verschil? 

Wat is het verschil tussen Loodkorrels en loodblokken als het gaat om ballast? Het verschil is dat je bij loodkorrels preciezer kunt zijn. Meestal zijn loodblokken verkrijgbaar in vaste kilogrammen. Soms kan de zwaarte afwijken van deze loodblokken. In zulke gevallen zijn loodkorrels dan ook zeer praktisch. Loodblokken kennen ook voordelen in vergelijking met de loodkorrels. Het is dat een gehele staaf is en je ze gewoon zo neer kunt leggen en je geen zorgen hoeft te maken over of de korrels wegwaaien. Het is dus een handige ballast voor hoge zwaartes en dat is erg fijn. Het aanschaffen van ballast is dan ook zeker noodzakelijk voor zo een reis. 

Prijs

De prijzen van ballast ofwel lood is vrij goedkoop voor wat het dient. Je kunt loodblokken al aanschaffen voor circa €30. Je krijgt dan een staaf van 12 kg. Hoe zwaarder het gewicht hoe duurder het wordt. Voor loodkorrels geldt uiteraard hetzelfde. Deze zijn wel wat duurder in verhouding met loodblokken.